Utopence – czeskie pikantne parówki marynowane ( zakąska do piwa i wódki)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • parówki

    500 g
  • papryczka chili

    3 -4 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki

Zalewa

  • woda

    3 szklanki
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • cukier

    4 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 - 7 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 - 3 sztuki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • posiekane listki tymianku

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na zalewę zagotować , odstawić i wystudzić. Parówki obrać z osłonek i podzielić na mniejsze części ( ja dzieliłam na 3). Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek, w zależności od wielkości ząbków na pół lub w ćwiartki. W słoikach układać na przemian: cebulę, czosnek, parówki , tymianek ( lub inne zioła) oraz papryczki. Całość zalać zimną zalewą, zamknąć słoiki i odstawić w ciemne i chłodne miejsce lub do lodówki. Tak zamarynowane parówki są idealne do spożycia po 3 – 4 dobach. Możemy śmiało przechowywać je nawet do około 2 i pół miesiąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miodunka 23.03.2015 13:11
ciekawa przekąska, fajnie wygląda
kloruś 23.03.2015 11:31
wyglądają bardzo smakowicie!
Wacław 23.03.2015 11:01
bardzo apetyczna przekąska :-)
wwwiolka 23.03.2015 10:43
Bardzo fajny przepis.
gosia56 23.03.2015 09:29
super pomysł;)
mzap88 23.03.2015 09:12
pychozja.....
zabcia117 23.03.2015 08:15
Świetny przepis!
Edith85 23.03.2015 07:50
piękne zdjęcie i super przepis :) nie widziałam takiego jeszcze
monika141 23.03.2015 07:21
świetny przepis ,takich parówek jeszcze nie jadłam ,na pewno wypróbuje :-)))
Renataj 22.03.2015 23:29
Interesujący przepis - czegoś takiego jeszcze nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat