Uszka z wołowiną i borowikami w bulionie wołowym i musztardą rosyjską

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Delikatne uszka z farszem z wołowiny i borowików w aromatycznym bulionie wołowym z dodatkiem ostrej musztardy.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na rosół:

  • szponder wołowy

    500 gramów
  • marchewki

    3 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    0,5 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • cebula

    1 sztuka
  • borowiki suszone

    3 garście
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    6 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    8 sztuk
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka

Uszka:

  • mąka

    100 gramów
  • żółtka duże

    10 sztuk
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Farsz na uszka:

  • masło

    50 gramów
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • szponder wołowy ugotowany

    300 gramów
  • obgotowane suszone borowiki

    3 garście

Musztarda:

  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bulion wołowy - przygotowanie:

Szponder myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy. Od czasu do czasu zbieramy powstałą szumowinę. Proces powinien zająć około godziny. Warzywa obieramy i przekładamy do garnka wraz z przypaloną palnikiem gazowym cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i garść grzybów. Całość gotujemy. Cały proces gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 30-35%. Na koniec doprawiamy bulion solą.

Uszka - przygotowanie:

Łączymy przesianą mąkę z solą i dodajemy żółtka. Wyrabiamy do całkowitego połączenia składników. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto w przystawce do makaronów najcieniej jak to możliwe i wykrawamy kółka o dowolnej średnicy i lepimy uszka. Wyciągamy mięso i grzyby z bulionu. Grzyby i mięso siekamy na małe kawałki. Smażymy na maśle przez 3-4 minuty z dodatkiem musztardy. Doprawiamy mięso solą oraz pieprzem. Wykładamy farsz na środek ciasta na uszko i zwijamy w kształt uszka. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.

Wykończenie dania

Wykładamy ugotowane uszka na środek miski, ewentualnie dekorujemy liśćmi nasturcji i wylewamy 100 ml rosołu. Doprawiamy czarnym pieprzem. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat