Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z wołowiną i borowikami w bulionie wołowym i musztardą rosyjską

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatne uszka z farszem z wołowiny i borowików w aromatycznym bulionie wołowym z dodatkiem ostrej musztardy.

Składniki:

Składniki na rosół:

szponder wołowy 500 gramów
marchewki 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 0,5 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
cebula 1 sztuka
borowiki suszone 3 garście
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 8 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 8 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Uszka:

mąka 100 gramów
żółtka duże 10 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Farsz na uszka:

masło 50 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
szponder wołowy ugotowany 300 gramów
obgotowane suszone borowiki 3 garście

Musztarda:

Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z wołowiną i borowikami w bulionie wołowym i musztardą rosyjską

Bulion wołowy - przygotowanie:

Szponder myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy. Od czasu do czasu zbieramy powstałą szumowinę. Proces powinien zająć około godziny. Warzywa obieramy i przekładamy do garnka wraz z przypaloną palnikiem gazowym cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i garść grzybów. Całość gotujemy. Cały proces gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 30-35%. Na koniec doprawiamy bulion solą.

Uszka - przygotowanie:

Łączymy przesianą mąkę z solą i dodajemy żółtka. Wyrabiamy do całkowitego połączenia składników. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto w przystawce do makaronów najcieniej jak to możliwe i wykrawamy kółka o dowolnej średnicy i lepimy uszka. Wyciągamy mięso i grzyby z bulionu. Grzyby i mięso siekamy na małe kawałki. Smażymy na maśle przez 3-4 minuty z dodatkiem musztardy. Doprawiamy mięso solą oraz pieprzem. Wykładamy farsz na środek ciasta na uszko i zwijamy w kształt uszka. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.

Wykończenie dania

Wykładamy ugotowane uszka na środek miski, ewentualnie dekorujemy liśćmi nasturcji i wylewamy 100 ml rosołu. Doprawiamy czarnym pieprzem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak