Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • żółtko jajek

    3 szt
  • masło rozpuszczone

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • Farsz:

  • kapusta biała

    1/2 kg
  • pieczarki

    30 dag
  • cebula

    1 szt
  • smalec

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa do zup w płynie

    do smaku
  • boczek wędzony

    15 dag
  • barszcz czerwony

    1 l
  • woda

    1 (ciepła)
  • opieńki

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto
Farsz umyte opieńki zamoczyć na 2-3 godziny i ugotować, wyjąć z wywaru, przepuścić przez maszynkę. Kapustę ugotować w osolonej wodzie, posiekać, odcisnąć. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Krok 2 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto
Dodać posiekane pieczarki, podsmażyć. Następnie wsypać grzyby, kapustę, doprawić do smaku, wymieszać i smażyć do odparowania płynu.
Krok 3 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać żółtka, przestudzone masło, szczyptę soli, ciepłą wodę. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto, przykryć folią, pozostawić na 15 minut.
Krok 4 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto
Ciasto rozwałkować, małą szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, złożyć i dokładnie zlepić. Dwa najdłuższe końce ciasta zawinąć na palcu i razem zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu zagotowania.
Krok 5 - Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami foto
Podawać okraszone usmażonym boczkiem i podgrzanym czerwonym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 06.03.2014 22:06
Wyglądają wspaniale.
alaaa 12.02.2014 19:15
śliczne, zjadłoby się
kate.500 18.01.2014 22:49
pyszne uszka
Mniam 18.01.2014 09:55
Ładnie podane. Nic nie robiłam jeszcze z suszonych opieniek, bo nigdy tych grzybów nie suszyłam. Super pomysł żeby użyć tych grzybów.
2milutka 18.01.2014 09:06
uwielbiam takie..;)
cukiereczek 18.01.2014 08:40
na pewno są pyszne
Konczi 18.01.2014 08:09
cudne się prezentują, pewnie są bardzo smaczne :D
Zdzisław 18.01.2014 08:04
dla mnie smacznie podane
iwi 18.01.2014 00:02
Przepyszne uszka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat