Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 gram
żółtko surowe 2 sztuki
woda ciepła 1 szklanka
sól 1/8 łyżeczki
masło 100 gram

farsz

masa makowa 350 gram
żółtko surowe 2 sztuki
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z makiem

Do zagłębienia w mące dodaję żółtko, sól, stopione masło i ciepłą wodę. Całość wyrabiam na gładkie ciasto. Następnie formuję w kulę i odstawiam na 15 minut.
Masę makową łączę z żółtkami oraz miodem i chwilę podsmażam.
Następnie rozwałkowuję ciasto, kroję na małe kwadraty, na każdym z nich nakładam niecałą łyżeczkę farszu, po czym zlepiam brzegi i formuję w uszka, które gotuję następnie w wodzie z solą do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 13.09.2014 12:05
Wszystko co z makiem uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak