Usta królowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 i 1/2 szklani
  • margaryna

    1 i 1/2 opakowania
  • cukier wanilinowy

    1
  • proszek do pieczenia

    1 lyżeczka
  • kwasna gęsta śmietana

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    2
  • marmolada

    1
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka, cukier waniliowy i proszek, a na końcu smietanę (nie wrzucajcie od razu całej śmietany, bo może sie okazać, że ciasto będzie za luzne, musicie wyczuć to pod ręką, dużo zależy od miękkości tłuszczu).
Zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wycinac kółeczka, na środek kłaść marmoladę i zlepiać jak ruskie pierożki.
Dokładnie ściskać brzegi, bo w pieczeniu ciastka rosną w górę i tak się lekko rozlepią tworząc uśmiech z marmolady.
Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na ciemnozłoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 12.08.2013 21:49
dobre takie
malaczarna23 09.08.2013 08:16
fajne ciacha
Czarnula87 04.08.2013 10:48
smaczne te ciasteczka są :))
Magula 04.08.2013 08:02
Cóż za górnolotna nazwa ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat