Usta Adama wg. KaterinaJ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • masło

    250 gram
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mleko

    5 łyżek
  • kakao

    5 łyżek
  • jajko

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki

masa

  • mleko

    1,5 szklanki
  • masło

    250 gram
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • cukier

    5 łyżek

polewa

  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • masło

    50 gram

dodatkowo

  • winogrona

    1 kiść
  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie
  • powidła

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Biszkopty przełożyć powidłem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno ułożyć w rzędach na dnie blachy biszkopty. Masło, cukier, mleko i kakao rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu (gotować ok 5 minut ciągle mieszając). Do wystudzonej masy dodać 1 jajko oraz 5 żółtek, mąkę oraz proszek do pieczenia - dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki wyłożyć ciasto na biszkopty. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
masa:
Mleko zagotować. Żółtka rozetrzeć z cukrami oraz obiema mąkami. Kolejno do masy jajecznej wlać niewielkim strumieniem mleko, energicznie mieszając całą masę. Zagotować. Powstały budyń wystudzić. Masło dokładnie utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, kolejno układać na wierzchu owoce. Wstawić do lodówki aby masa stężała.
polewa:
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku. Gotować przez chwilę, aż polewa zacznie gęstnieć. Pokropić po cieście i wstawić do lodówki aby stężała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 09.04.2015 20:11
widok zapierający dech .. :)
agnieszka214 09.04.2015 18:19
apetyczne ciacho warte wypróbowania
Ola1young 09.04.2015 12:38
apetyczne ciacho :)
justynkag 09.04.2015 12:25
Chętnie wypróbuję ten przepis
ania2610 09.04.2015 12:04
wspaniale się prezentuje, a te usta ... cudne!
dodi 09.04.2015 08:51
ale apetyczne
ben-ka 09.04.2015 08:32
Chętnie bym spróbowała.
monika141 09.04.2015 08:05
ciasto wygląda super i na pewno jest pyszne
luna76 09.04.2015 07:35
rewelacja! aż żal zjadać :)
Ania84 08.04.2015 21:58
fajny, podobny robię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat