Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uromaki sushi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam
ryż do sushi 1 szklanka
sos sojowy
paluszki krabowe 1/2 op
ocet ryżowy
awokado 1 szt
cukier 1 łyżeczka
nori 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Uromaki sushi

Sezam prażymy na patelni, ma nabrać złotego koloru. Ugotować ryż z cukrem, powinien stać się lekko kleisty, wystudzić go. Zimny ryż wymieszać z octem ryżowym. Awokado obrać ze skórki i pokroić w cienki słupki.

Paluszki krabowe przekroić wzdłuż na długie słupki. Płaty nori podzielić na pół. Na połowę plastra nori, nakładamy wcześniej ugotowany ryż do sushi. Rozmieszczamy go równomiernie i posypujemy uprażonym sezamem. Plaster nori wraz ryżem i sezamem obracamy na drugą stronę.

Przez środek smarujemy cienką linię pastą wasabi. Wzdłuż niej układamy na wasabi paluszki krabowe i awokado. Całość zawijamy za pomocą maty bambusowej na dwa razy mocno dociskając, tak aby składniki nie wyleciały z formowanej rolady.

Następnie otrzymany wałek kroimy ostrym nożem na kawałki. Uromaki sushi podajemy z sosem sojowym do maczania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 20.12.2012 13:47
nooo moje smaki :) muszę w końcu się wybrać na takie japońskie zakupki :)
Botwinka 19.12.2012 14:56
Ciekawe jak smakuje,bo wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak