udziec z indyka z pomarańczami, tymiankiem i limonką

udziec z indyka z pomarańczami, tymiankiem i limonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    2 szt
  • pomarańcza

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek ząbki

    4 szt
  • tymianek

  • limonka

    1 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sos worcestershire

    3 łyżeczki
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania udziec z indyka z pomarańczami, tymiankiem i limonką

umyte i osuszone udźce natrzeć gruboziarnistą solą oraz pieprzem i papryką, ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać wyciśniętym sokiem z limonki. Pomarańczę umyć, pokroić na kawałki, włożyć między mięso, podobnie postąpić z cebulą. Ząbki czosnku przekroić na pół i również umieścić w różnych częściach naczynia. Z kilku gałązek tymianku oberwać listki, potrzepać po mięsie, pozostałe gałązki ułożyć na wierzchu. Całość polać oliwą, dodać kilka kropel sosu Worcestershire. Piec w 180C przez ok.50-60minut. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Pod koniec można użyć termoobiegu dla zrumienienia mięsa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

cukiereczek 20.08.2015 16:49
prosto i smacznie
Wafelek2601 20.08.2015 14:01
Smaczne danie
Jumper123 20.08.2015 13:12
super przepis
Justi2401 20.08.2015 12:02
Wspaniale przygotowany udziec z indyka :)
Mniam 20.08.2015 11:57
Bardzo lubię to mięso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat