Udko nadziane kaszą ,pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    2 szt
  • kasza jaglana

    1/2 szkl
  • pieczarki

    4 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • kminek

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cuury indyjskie

    1 szczypta
  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • margaryna

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 gałazki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udko nadziane kaszą ,pieczarkami foto
Do garnka wlewamy łyzkę oliwy i wrzucamy kaszę , prażymy cały czas mieszając .
Cebulę obieramy i scieramy na dużych oczkach tarki .
Pieczarki myjemy osuszamy i również ścieramy .
Krok 2 - Udko nadziane kaszą ,pieczarkami foto
Wrzucamy pieczarki i cebulę do kaszy ,następnie przyprawy i nadal mieszamy .Kasza ma być nie całkiem ugotowana , bo mieso bedzie duszone jeszcze.
Krok 3 - Udko nadziane kaszą ,pieczarkami foto
Udka luzujemy z kości i nadziewamy farszem , nie za dużo bo to jeszcze spęcznieje .Dodatkowo dałam gałązkę natki .Spinamy wykałaczką .
Krok 4 - Udko nadziane kaszą ,pieczarkami foto
Do garnka żeliwnego dałam margarynę ,roztopiłam i włożyłam mięso ,opiekłam z każdej str i zamkłam szczelnie ,wytworzy się sok i ma sie to dusić w sosie własnym ,aż do odparowania soków na wolnym ogniu ok 45 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 30.12.2013 17:22
ostatnio często robię faszerowane udka ,ale luzowanie z kości doprowadza mnie do szału :D
probofka 30.12.2013 16:55
palce lizać
cukiereczek 30.12.2013 16:53
idealne na niedzielny obiad
halina17 30.12.2013 16:51
Smaczne udko.
Rycerz 30.12.2013 16:45
Pięknie wygląda.
IZABELA29 30.12.2013 16:41
pyszne danie
Anna133 30.12.2013 16:22
smaczne idealne na sylwestra ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat