Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko duszone w pomidorach i papryce z owczym długo dojrzewającym serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 2 szt
pomidory krojone z puszki 250 ml
papryka 250 ml/puszka grillowana w zalewie
oliwa aromatyzowana 4 łyżki ziołowa
sól do smaku 1 łyżeczka/ lub więcej
cukier 1 łyżka
czosnek 1 główka cała mała
bazylia 1 garść
wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
ser owczy 2 łyżki /tarty długo dojrzewający

Przepis i sposób przygotowania na: Udko duszone w pomidorach i papryce z owczym długo dojrzewającym serem

Do garnka dość dużego, tak by nam się udka zmieściły,wlewamy oliwę , czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy bazylię porwaną na małe kawałki i smażymy to ok 2 min,cały czas mieszając.

Udka myjemy,oczyszczamy i umieszczamy w garnku.
Zalewamy je pomidorami i papryką( paprykę dostałam taką z Hiszpanii grillowaną w zalewie bez skóry) doprawiamy solą, cukrem, wlewamy wino i dusimy ok 1h -do półtorej na minimalnym ogniu jak rosół , najlepiej bez pokrywki,ale wszystko w koło będzie czerwone, więc ja przykrywam i odchylam pokrywkę, gdyż para musi uchodzić, sos ma zgęstnieć sam ,zmienić kolor na intensywny.Mięso należy co jakiś czas obracać by nie przywarło do dna , bo sos nada się do wyrzucenia.

Przed podaniem posypać startym serem i podawać z makaronem bądż kluskami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 28.07.2014 16:58
to musi być pycha:) lubię obiad z jednego gara:)
Anna133 28.07.2014 16:37
jeśli mam lenia, to często wrzucam do garnka co mam i niech się gotuje, to jest taki właśnie obiad ! :)
bhb8 28.07.2014 16:25
zapowiada się dobry obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak