Udka z niespodzianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4 szt
  • por

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • jaja

    2 szt
  • skórka z cytryny

    1/2 szt
  • olej

    4 łyzki
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    1/3 szkl
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • grzyby suszone

    2 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalać 3 szkl. wody i zostawić na 2 godz.. Grzyby ugotować, odsączyć i drobno pokroić. Por kroimy w półtalarki, a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodaje pora i grzybki, zalewamy pół szkl. wywaru z grzybów, dusimy ok. 10 min. Zestawiamy z pieca i dodajemy jaja ugotowane na twardo i starte na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Udka trybujemy z kości i napełniamy farszem, spinamy wykałaczkami. Naczynie do zapiekania smarujemy resztą tłuszczu i zapiekamy udka przez 20 min w temp. 180 stopni nastepnie wlewamy bulion grzybowy i pieczemy jeszcze 30-40 min. Powstały sos przelewamy do rondelka i zagęszczamy mąką z wodą. Doprawiamy skórką z cytryny i solą oraz pieprzem,. Zabielamy śmietana i dodajemy natkę .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Chojłówna 05.10.2012 11:22
apetyczne
magduś83 05.03.2012 22:40
dziekuje bardzo
luki1984 05.03.2012 16:53
świetny przepus!
luki1984 05.03.2012 16:53
świetny przepus!
Kas2 08.02.2012 13:20
smakowicie nadziane
Kas2 08.02.2012 13:20
smakowicie nadziane
smakowita 09.12.2011 21:16
lubię takie połączenie
artur7 05.12.2011 09:27
pyszne
Monika111 04.12.2011 19:16
fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat