Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka z jałowcem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziele angielskie 3 ziarenka
Owoc jałowca cały Prymat 5 ziarenek
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
słodka suszona papryka 2 łyżeczki (płatki)
czarny pieprz 10 ziarenek
olej 4 łyżki
przyprawa złocisty kurczak 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat wg uznania
miód 1 łyżeczka
udka z kurczaka 2 całe sztuki
olej do smażenia
sos sojowy ciemny 1 łyżka
kumin 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka z jałowcem

Kroki postępowania

1
Do moździerza przełożyć ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, płatki papryki, kumin i pieprz, dokładnie utrzeć.
Krok 1 - Udka z kurczaka z jałowcem foto
2
4 łyżki oleju przelać do miski. Dodać do niego utarte przyprawy, sos sojowy, przyprawę do kurczaka, sól czosnkową i miód. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Udka z kurczaka z jałowcem foto
3
Mięso oczyścić, umyć, podzielić na porcje.
Krok 3 - Udka z kurczaka z jałowcem foto
4
Do mięsa wlać marynatę i dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła mięso w całości. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Krok 4 - Udka z kurczaka z jałowcem foto
5
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i mocno z każdej strony zrumienić na oleju. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody i marynatę, w której mięso się marynowało.
Krok 5 - Udka z kurczaka z jałowcem foto
6
Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę).
Krok 6 - Udka z kurczaka z jałowcem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 01.05.2013 07:55
Pyszne udka :)
gosia56 23.04.2013 16:02
napewno pyszne
Janina 23.04.2013 11:23
Pyszności ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak