Udka z kurczaka tandoori

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udka z kurczaka

    3 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    1 opakowanie
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • barwnik spożywczy czerwony

    2 krople

Przyprawy

  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • imbir mielony

    1 łyżka
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udka z kurczaka tandoori foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Udka z kurczaka tandoori foto
Zdjąć skórę z udek z kurczaka. Posolić.
Krok 3 - Udka z kurczaka tandoori foto
Przygotować mieszanek przypraw: słodka papryka, ostra papryka, imbir, garam masala, oliwa.
Krok 4 - Udka z kurczaka tandoori foto
Powstała mieszanką przypraw nasmarować udka z kurczaka.
Krok 5 - Udka z kurczaka tandoori foto
Przygotowywacz marynatę: jogurt, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę lub bardzo drobno posiekaną, sok z cytryny.
Opcjonalnie można dodac kilka kropel barwnika spożywczego w kolorze czerwonym. Wymieszać i nasmarować udka z kurczaka.

Udka najlepiej marynować całą noc. Minimalnie 5 godzin.
Krok 6 - Udka z kurczaka tandoori foto
Po wyjęciu z marynaty udka układamy na blaszce do pieczenia, pozbywając się nadmiaru marynaty.

Udka pieczemy przez ok 60 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 7 - Udka z kurczaka tandoori foto
Udka smakują wybornie. Smacznego!
cookingangelika
Marynowane w ten sposób udka z kurczaka idealnie sprawdza się tez na grilla.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tobi1989 23.02.2017 12:06
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat