Udka z kurczaka pieczone z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4 sztuki
  • czosnek ząbki

    4 ząbki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    4 płaskie łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka umyć oczyścić. Czosnek pokroić w plasterki, na jedno udko przypada jeden ząbek. Plasterki czosnku poukładać pod skórą udka, pod skórą również rozsmarować łyżeczkę ziół prowansalskich. Na wierzchu udko natrzeć solą, pieprzem i papryką. Tak postapić z każdym udkiem, następnie upiec je na złoty kolor w piekarniku w 180 stopniach, pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby ładnie skórka się zrumieniła. Podawać z ziemniakami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariusz10 30.01.2012 18:20
pycha
Marybeth 10.10.2011 15:56
Ciekawe
kriso 27.08.2011 17:07
smaczne
Neetka90 09.08.2011 00:16
świetnie ci wyszłły
Weronika_eM 22.07.2011 21:02
pycha
Beatris 22.07.2011 13:15
Coś co bardzo lubię.
Wafelek2601 27.06.2011 09:15
znakomite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat