Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką
Udka umyłem i osuszyłem, a następnie natarłem solą, pieprzem i czosnkiem.
Ziemniaki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę, cebulę pokroiłem w półtalarki. Ziemniaki posypałem przyprawą do ziemniaków.
Paprykę ostrą i słodką oraz zioła prowansalskie wymieszałem w misce i posypałem nimi udka.
Udka włożyłem w rękaw do pieczenia, skropiłem oliwą, szczelnie zamknąłem, potrząsnąłem. Ziemniaki włożyłem do drugiego rękawa. Oba ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem 60 minut w 200 stopniach z termobiegiem. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąłem rękaw, aby udka się przypiekły z wierzchu.
Brukselkę obrałem z brzydkich wierzchnich listków. Zagotowałem osoloną i lekko popieprzoną wodę. Wrzuciłem brukselkę do wrzątku. Gotowałem do ponownego zawrzenia, ok.6-8 minut. Odcedziłem, zahartowałem zimną woda, aby brukselki nie straciły koloru.