Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sezon brukselkowy w pełni. Łapcie przepis!

Składniki:

Składniki:

udko z kurczaka 2 sztuki
brukselka 500 gramów
cebula 1 sztuka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do ziemniaków To Naturalne 1 łyżka
ziemniaki 500 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
oliwa do skropienia

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką

Udka umyłem i osuszyłem, a następnie natarłem solą, pieprzem i czosnkiem. 

Ziemniaki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę, cebulę pokroiłem w półtalarki. Ziemniaki posypałem przyprawą do ziemniaków.

Paprykę ostrą i słodką oraz zioła prowansalskie wymieszałem w misce i posypałem nimi udka.

Udka włożyłem w rękaw do pieczenia, skropiłem oliwą, szczelnie zamknąłem, potrząsnąłem. Ziemniaki włożyłem do drugiego rękawa. Oba ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem 60 minut w 200 stopniach z termobiegiem. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąłem rękaw, aby udka się przypiekły z wierzchu.

Brukselkę obrałem z brzydkich wierzchnich listków. Zagotowałem osoloną i lekko popieprzoną wodę. Wrzuciłem brukselkę do wrzątku. Gotowałem do ponownego zawrzenia, ok.6-8 minut. Odcedziłem, zahartowałem zimną woda, aby brukselki nie straciły koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak