Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Sezon brukselkowy w pełni. Łapcie przepis!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udko z kurczaka

    2 sztuki
  • brukselka

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do ziemniaków To Naturalne

    1 łyżka
  • ziemniaki

    500 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • oliwa

    do skropienia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka umyłem i osuszyłem, a następnie natarłem solą, pieprzem i czosnkiem. 

Ziemniaki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę, cebulę pokroiłem w półtalarki. Ziemniaki posypałem przyprawą do ziemniaków.

Paprykę ostrą i słodką oraz zioła prowansalskie wymieszałem w misce i posypałem nimi udka.

Udka włożyłem w rękaw do pieczenia, skropiłem oliwą, szczelnie zamknąłem, potrząsnąłem. Ziemniaki włożyłem do drugiego rękawa. Oba ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem 60 minut w 200 stopniach z termobiegiem. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąłem rękaw, aby udka się przypiekły z wierzchu.

Brukselkę obrałem z brzydkich wierzchnich listków. Zagotowałem osoloną i lekko popieprzoną wodę. Wrzuciłem brukselkę do wrzątku. Gotowałem do ponownego zawrzenia, ok.6-8 minut. Odcedziłem, zahartowałem zimną woda, aby brukselki nie straciły koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat