Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z farszem ziołowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
zioła dalmatyńskie 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzka
olej rzepakowy 2 łyżki
cebula 1 szt.
ząbek czosnku
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
bulion warzywny 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z farszem ziołowym

Kroki postępowania

1
Łączymy ze sobą żółtko, olej, bułkę tartą i zioła. Powstanie dość gęsta masa. Solimy do smaku.
Krok 1 - Udka z farszem ziołowym foto
2
Mięso osuszamy, ściągamy z udka delikatnie skórę ale tak aby na końcówce była przytwierdzona do udka. Mięso nacinamy dość głęboko, w czterech miejscach, ostrym nożem, wzdłuż włókien, ostrożnie aby nie przeciąć do końca. Solimy i posypujemy pieprzem.
Krok 2 - Udka z farszem ziołowym foto
3
W nacięcia wkładamy farsz. Naciągamy z powrotem skórę i związujemy nitką.

Cebulę kroimy w pół-krążki, czosnek drobno szatkujemy.
Krok 3 - Udka z farszem ziołowym foto
4
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, opiekamy nóżki z każdej strony, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy do momentu aż cebulka się zrumieni i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Udka z farszem ziołowym foto
5
Przed podaniem usuwamy nić.
Krok 5 - Udka z farszem ziołowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 08.10.2014 09:03
Podoba mi się pomysł - tak jeszcze udek nie faszerowałam.
Malgorzata549 12.02.2014 13:26
pyszny pomysł:)
fotoviderek 20.01.2014 07:35
Przepyszne nóżki :)
idealme 19.01.2014 13:16
mysi być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak