Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczne udka po cygańsku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 5
masło 4 łyżki
cebula 1
bulion drobiowy 1 szkl
przecier pomidorowy 6 łyżek
keczup 2 łyżki
cukier 2 łyżki
śliwki suszone 10 dag
ocet 1 łyżeczka
sól
przyprawa uniwesalna
Papryka słodka mielona Prymat
powidła śliwkowe 1/2 szkl
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Smaczne udka po cygańsku

Udka myjemy i osuszamy. Oprószamy przyprawą uniwersalną i papryką. Smażymy na 3 łyżkach masła z każdej strony na złoto.
Robimy sos: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na łyżce masła i dodajemy przecier, keczup, powidła, śliwki i ocet. Doprawiamy cukrem, solą i mieszamy. Wlewamy bulion i zagotowujemy.
Udka wykładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem śliwkowo - pomidorowym. Przykrywamy i pieczemy ok 1 godziny w 180 st. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 18.10.2013 11:38
Śliwki naprawdę doskonale się tu komponują, kurczak w innej odsłonie :)
dragunia21 18.10.2013 10:19
smakowicie wygląda
IwonaDD 17.10.2013 15:42
kuszące !!!
aniagdz 17.10.2013 15:31
mi ta sałateczka się podoba;
msmors 17.10.2013 14:24
pyszny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak