Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone w warzywach

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 korzeń
czosnek 1-2 zabki
oliwa
sól do smaku
pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Porada

Gotowe udka podajemy w towarzystwie ziemniaków lub ryżu.

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone w warzywach

Udka myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Między czasie marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze sobą. Do warzyw dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy je do smaku i polewamy oliwą.
Tak przygotowane warzywa układamy koło i na udkach. Pieczemy razem około 30 minut (180°C). W trakcie pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową by uniknąć wysuszenia warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 28.01.2015 13:50
smaczne danie
ada.la 28.01.2015 13:19
fajne danie
Andysz 28.01.2015 12:37
bardzo ciekawy pomysł na udka ;)
Mniam 28.01.2015 11:45
Lubię tak przygotowane udka, są pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak