Udka pieczone na tartych ziemniakach

Udka pieczone na tartych ziemniakach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Nieco inna propozycja popularnych pieczonych udek z kurczaka. Smaczne danie z piekarnika.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Udka:

  • udka kurczaka

    2 sztuk
  • Przyprawa do drobiu

    2 łyżki

Tarte ziemniaki:

  • ziemniaki

    5 sztuk
  • jajka

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • mleko

    1 szklanka
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka nacieramy przyprawą do drobiu i odstawiamy.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.

Bułkę moczymy w mleku.

Do miski ścieramy ziemniaki na tarce jarzynowej, wbijamy jajka, dodajemy cebulę i odciśniętą bułkę.

Masę ziemniaczaną doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki, na nie układamy udka i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny i pieczemy danie w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat