Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka na winno

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 średnie
jabłka 2 mniejsze
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 100 ml
masło lub margaryna 2 łyżki
woda 1/4 szklanki
zielenina

Przepis i sposób przygotowania na: Udka na winno

Udka umyć , osuszyć. W rondlu rozgrzać tłuszcz i obsmazyć lekko udka.Następnie je posolić , popieprzyć , 2 ząbki czosnku przekroić na połówki ,wrzucić do mięsa i posypać majerankiem. Podlać wodą i dusić ok. 20 minut. Jabłka,najlepiej szara reneta obrać , wyciąć gniazda nasienne i podzielić na ósemki, wrzucić do rondla podlać winem i dusić jeszcze pod przykryciem ok. 20-25 minut.Podawać ryżem lub ziemniakami z powstałym sosem i jabłkami . Można też zmiksować jabłka i zrobić jednolity sos.Przybrać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 08.03.2014 21:51
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak