Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka na ryżu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka

udka kurczaka 6
przyprawa uniwersalna 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
ryż 2 szklanki
cebula 2

zalewa

masło 100 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
ketchup 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka na ryżu

Kroki postępowania

1
Udka kilka godzin wcześniej zamarynować paprykami, majerankiem i wegetą. Odstawić do lodówki. Ryż opłukać i rozsypać na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na to wysypać cebulę pokrojoną w paski.
Krok 1 - Udka na ryżu foto
2
Na wierzchu ułożyć udka.
Krok 2 - Udka na ryżu foto
3
Zalewa:
Do wody dodać masło i przyprawy oraz ketchup, a następnie zagotować.
Udka zalać zalewą.
Krok 3 - Udka na ryżu foto
4
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny.
Krok 4 - Udka na ryżu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak