Udka kurczaka smażone w panierce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka

    6-8 szt.
  • jajko

    2 szt.
  • mąka pszenna

    do panierowania
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

  • czosnek

    duży ząbek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka obgotować 30 min. w gorącej, lekko osolonej wodzie, nie dopuszczając do wrzenia. Wywar wykorzystać do zup.

Mięso lekko przestudzić, obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach z przyprawami, a na koniec w bułce tartej. Panierkę można przygotować podwójną, aby się lepiej trzymała. W tym celu po pierwszym panierowaniu włożyć mięso na 30-60 min. do lodówki, a następnie powtórnie zanurzyć w jajku i bułce tartej. Przed smażeniem schłodzić - wtedy panierka twardnieje i lepiej przylega do mięsa.

Mięso usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawać w pieczonymi lub smażonymi warzywami, surówką oraz zimnym sosem jogurtowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 30.08.2017 19:44
Fajowy przepis!
bietka 30.08.2017 11:59
bardzo ładnie podane :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat