Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka smażone w panierce

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 6-8 szt.
jajko 2 szt.
mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
czosnek duży ząbek
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka smażone w panierce

Udka obgotować 30 min. w gorącej, lekko osolonej wodzie, nie dopuszczając do wrzenia. Wywar wykorzystać do zup.

Mięso lekko przestudzić, obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach z przyprawami, a na koniec w bułce tartej. Panierkę można przygotować podwójną, aby się lepiej trzymała. W tym celu po pierwszym panierowaniu włożyć mięso na 30-60 min. do lodówki, a następnie powtórnie zanurzyć w jajku i bułce tartej. Przed smażeniem schłodzić - wtedy panierka twardnieje i lepiej przylega do mięsa.

Mięso usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawać w pieczonymi lub smażonymi warzywami, surówką oraz zimnym sosem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.08.2017 19:44
Fajowy przepis!
bietka 30.08.2017 11:59
bardzo ładnie podane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak