Udka kurczaka po meksykańsku

Udka kurczaka po meksykańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzie kurczak

    12 szt
  • pomidor pelati

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Goździki całe Prymat

    1 szczypta
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • fasola

    1 puszka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • wino czerwone wytrawne

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Udka kurczaka po meksykańsku

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat, po czym zrumienić na oleju i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na reszcie oleju przesmażyć plastry cebuli i posiekany czosnek. Dodać koncentrat, posiekane pomidory wraz z zalewą, wino i fasolę, Zagotować, mieszając, przyprawić sos do smaku i polać nim udka. Naczynie nakryć, zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika posypać potrawę natką i podawać z bagietką i czerwony winem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

berys18 15.04.2015 08:00
może być smaczne
IlonaAlbertos 04.07.2011 14:08
Widziałam już gdzieś ten przepis, wypróbowałam- smak super.
agnieszka214 16.04.2011 06:27
pyszne
Magdalena80 12.02.2011 21:57
pyszności
szajba2 06.02.2011 13:36
udka po meksykańsku muszą być niesamowite
Barbara55 24.09.2010 04:28
jak się wszystko uda to wyjdą pyszne uda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat