Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mięso udek nafaszerowałam aromatycznymi pieczarkami ze szpinakiem w sosie śmietanowym. To połączenia na prawdę udane. Mięso wyszło soczyste, pyszne o wyrazistym smaku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • udka kurczaka

    1 kg
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 łyżka

Farsz:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • pieczarki

    0.5 kg
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • szpinak mrożony

    300 g
  • śmietanka 30%

    150 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

Udka:

Krok 1 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
1. Mięso umyć osuszyć.
Za pomocą ostrego nożyka naciąć mięso przy kości, wytrybować udka, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką.
Krok 2 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
2. Farsz: Cebulę oraz czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
Obrane pieczarki pokroić w małą kostkę, dołożyć na patelnię.
Dusić do odparowania płynu.
Krok 3 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
3. Dołożyć szpinak ze śmietanką, smażyć kolejne 5 min.
Krok 4 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
4. Wlać słodką śmietankę, doprawić obficie solą i pieprzem.
Dusić do zgęstnięcia.
Krok 5 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
5. Farszem napełniać wytrybowane udka.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 1 godz pod przykryciem.
20min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby zarumienić udka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat