Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mięso udek nafaszerowałam aromatycznymi pieczarkami ze szpinakiem w sosie śmietanowym. To połączenia na prawdę udane. Mięso wyszło soczyste, pyszne o wyrazistym smaku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • udka kurczaka

    1 kg
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 łyżka

Farsz:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • pieczarki

    0.5 kg
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • szpinak mrożony

    300 g
  • śmietanka 30%

    150 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka:

Krok 1 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
1. Mięso umyć osuszyć.
Za pomocą ostrego nożyka naciąć mięso przy kości, wytrybować udka, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką.
Krok 2 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
2. Farsz: Cebulę oraz czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
Obrane pieczarki pokroić w małą kostkę, dołożyć na patelnię.
Dusić do odparowania płynu.
Krok 3 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
3. Dołożyć szpinak ze śmietanką, smażyć kolejne 5 min.
Krok 4 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
4. Wlać słodką śmietankę, doprawić obficie solą i pieprzem.
Dusić do zgęstnięcia.
Krok 5 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
5. Farszem napełniać wytrybowane udka.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 1 godz pod przykryciem.
20min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby zarumienić udka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat