Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

5.0
(57)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mięso udek nafaszerowałam aromatycznymi pieczarkami ze szpinakiem w sosie śmietanowym. To połączenia na prawdę udane. Mięso wyszło soczyste, pyszne o wyrazistym smaku.

Składniki:

Mięso:

udka kurczaka 1 kg
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka

Farsz:

cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 3 sztuki
pieczarki 0.5 kg
masło klarowane 2 łyżki
szpinak mrożony 300 g
śmietanka 30% 150 ml
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

Udka:

1
1. Mięso umyć osuszyć.
Za pomocą ostrego nożyka naciąć mięso przy kości, wytrybować udka, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką.
Krok 1 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
2
2. Farsz: Cebulę oraz czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
Obrane pieczarki pokroić w małą kostkę, dołożyć na patelnię.
Dusić do odparowania płynu.
Krok 2 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
3
3. Dołożyć szpinak ze śmietanką, smażyć kolejne 5 min.
Krok 3 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
4
4. Wlać słodką śmietankę, doprawić obficie solą i pieprzem.
Dusić do zgęstnięcia.
Krok 4 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto
5
5. Farszem napełniać wytrybowane udka.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 1 godz pod przykryciem.
20min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby zarumienić udka.
Krok 5 - Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak