Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka faszerowane miesem mielonym

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drobiowe udka zyskują nowy smak dzięki farszowi z mięsa mielonego. Pieczone w piekarniku, ze złocistą, chrupiącą skórką i pysznym nadzieniem. Doprawione cebulką, czosnkiem i ostrą papryką. Zwykły, a jednak, niebanalny sposób podania udek drobiowych.

Składniki:

Na roladki:

udka kurczaka całe 5 sztuk
mięso mielone 400 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Udka faszerowane miesem mielonym

Faszerowanie udek

1

Udka umyć, osuszyć i usunąć z nich kości, delikatnie, tak aby nie uszkodzić skóry, rozbić tłuczkiem. Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką z obu stron.

Krok 1 - Udka faszerowane miesem mielonym foto
2

Mięso mielone włożyć do miski. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Do miski z mięsem dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Udka faszerowane miesem mielonym foto
3
Na każde udko wyłożyć równomiernie farsz i ciasno zawinąć w składkę. Zawinąć roladki w folię aluminiową i ułożyć je ciasno w brytfance.
Krok 3 - Udka faszerowane miesem mielonym foto
4

Piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach, a następnie odwinąć roladki z folii i piec jeszcze 15 minut, aby się ładnie zrumieniły.

Krok 4 - Udka faszerowane miesem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak