Udka duszone z ziemniakami w sosie paprykowo pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    3 szt
  • passata pomidorowa

    500 ml
  • papryka czerwona

    2 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • szalotka

    4 szt
  • bazylia

    1 garść świeża
  • ziemniaki

    4 szt średnie
  • sól do smaku

    1/2 łyzeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • oliwa

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka luzujemy z kości, by nie wyszedł nam tłusty bulion.

Paprykę pieczemy w piekarniku aż stanie się czarna, ciepłą dajemy do woreczka i po chwili zdejmujemy z niej skórkę.

Do garnka dajemy oliwę, czosnek,poszatkowaną szalotkę, bazylię i lekko rumienimy.
Następnie dodajemy mięso, passatę, paprykę, przyprawy i dusimy przez 30 min.

Teraz czas dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy wszystko jeszcze przez 15 min, aż ziemniaki zmiękną.

Podajemy .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 06.01.2015 09:32
prosty, szybki obiad, kiedy czas nas goni
Ola1young 30.12.2014 13:00
smaczny obiadek :)
Ania84 30.12.2014 12:27
apetyczna propozycja
MałaMi89 30.12.2014 12:11
Ciekawa propozycja :)
Ewelina1991 30.12.2014 09:13
wyglądają apetycznie
kriko 30.12.2014 09:11
pyszne jedzonko
olkaaa 30.12.2014 09:02
bardzo fajne
dollce 30.12.2014 08:46
wyglądają pięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat