Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierany śliwkowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Puszyste, mięciutkie ciasto z połączeniem węgierek i mirabelek.

Składniki:

Ciasto:

margaryna 250 gramów
cukier puder 1 szklanka
jajka duże 4 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżki
śliwki węgierki 0,5 kilograma
mirabelki 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierany śliwkowiec

1. Margarynę rozpuścić, ostudzić i wlać do cukru, ucierać. Następnie dodać jajka i dalej ucierać. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Można dodać więcej mąki, a gdy ciasto będzie gęste dodać mleka.
2. Pół ciasta wylać do formy 24x32, wsypać na to pokrojone, wydrążone śliwki, przykryć 2 częścią ciasta. Piec około 60 minut, w temperaturze 180 stopni. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak