Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucieraniec ze śliwkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
olej 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny

Dodatkowo

śliwki węgierki 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ucieraniec ze śliwkami

Całe jajka ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty robota do minimum i cały czas ucierając dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej.
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek bez pestek.
Piec w temp. 180st około 35-40 minut do suchego patyczka.
Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą dodaną w takiej ilości, aby uzyskać gładki i płynny lukier, przygotowanym lukrem polać wierzch przestudzonego ciasta i odstawić do zastygnięcia lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.09.2015 12:37
pyszne ciacho
Krystyna32 16.09.2015 09:18
smaczne ciasto
Anna169Hosz 16.09.2015 08:58
W sam raz do kawki:)
Malinka 16.09.2015 08:56
To jedno z moich ulubionych ciast :)
Krzysztof15 16.09.2015 06:23
bardzo lubie
IKrakowianka 15.09.2015 20:57
takie jest najlepsze
patryska76 15.09.2015 20:42
bardzo dobre ciasto!
tomek18 15.09.2015 20:30
tego ciasta nigdy dość:) uwielbiam
wedith1 15.09.2015 19:57
Piękne ci wyszło! Puszyste i soczyste :)
Wiktoria29 15.09.2015 19:52
proste a takie pyszne
irenka 15.09.2015 19:42
przepyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak