Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z rabarbarem

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 300 gram
masło 120 gram
cukier 190 gram
cukier waniliowy 3 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
mleko 3,2% 1/3 szklanka
rabarbar 400 gram
masło do formy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier puder 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z rabarbarem

Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ciasta dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Miksować do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica 23 cm). Na wierzchu ciasta poukładać pokrojony rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 24.05.2013 11:56
pyszne ciacho! :)
Ola1984 22.05.2013 13:22
Pyza jeśli rabarbar jest młody nie wymaga obierania, wystarczy go oczyścić (odciąć zdrewniałe końce) i pokroić na kawałki. Starszy rabarbar raczej obieram.
V_kuchareczka 22.05.2013 12:55
wygląda przepysznie
halina17 22.05.2013 12:45
Dobre ciasto .
iwi 22.05.2013 11:38
Fajnie wygląda to ciacho.
bogusia19 22.05.2013 11:34
został może kawałek?
SmacznaPyza 22.05.2013 11:23
nie znam się zbyt dobrze na rabarbarze bo nie przepadam za nim, ale zawsze się zastanawiam czy trzeba go obierać czy nie ?
dodi 22.05.2013 11:17
super pyszne ciasto
TEtalicha 22.05.2013 10:43
nastał czas rabarbar, wiec korzystamy z niego, super ciacho
Ola1984 22.05.2013 10:38
Sezon na rabarbar co roku staram się wykorzystać w pełni :)
reniatka 22.05.2013 10:35
mniam pyszniutkie to ciasto
Mysiunia 22.05.2013 10:34
teraz sezon na rabarbar :) u mnie też się go teraz dużo je :) ciasto bardzo apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak