Ucierane ciasto z malinami pod kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    6 szt
  • maliny

    200 gram
  • gruszki

    1 sztuka
  • mak

  • cukier drobny

    70 gram
  • masło

    70 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ucierane ciasto z malinami pod kruszonką foto
Margarynę utrzeć z cukrem na gładka masę. Dodać na przemian po jednym jajku i po 2 łyżkach przesianej przez sito mąki cały czas ucierając. Formę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i dni wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ucierane ciasto z malinami pod kruszonką foto
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i poukładać owoce. Z maki, masła i cukru zagnieść kruszonkę i posypać na owoce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec przez około 60 min.
Krok 3 - Ucierane ciasto z malinami pod kruszonką foto
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat