Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto chałwowo-ziemniaczane z borówkami i migdałami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 5
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 18 proc 200 g
masło miękkie 150 g
cukier brązowy 3/4 szklanki
chałwa 100 g
borówki
skórka z cytryny
płatki migdałowe 75 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto chałwowo-ziemniaczane z borówkami i migdałami

Masło ucieramy z cukrem brązowym i waniliowym oraz chałwą na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny i całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem u wysypanej mąką. Na wierzchu układamy borówki, posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 07.08.2014 22:05
Ciekawe ciasto. Też szukałam ziemniaków.
Stenka 07.08.2014 21:08
trochę myląca nazwa, bo jednak ziemniaków tam nie ma
Kasia35 07.08.2014 19:46
świetny pomysł na ciacho
IwonaDD 07.08.2014 17:40
pychota!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak