TZW. Bociany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • woda letnia

    1 1/2 szklanki
  • mąka

    1 kg
  • cebula

    3 sztuki
  • ziemniaki

    10 sztuk
  • smalec

    2 łyzki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Tak samo robimy z dwiema cebulami, tzrecią z nich musimy zeszklić na patelni, oczywiście rozgrzanej na smalcu, chyba,że ktoś nie ma to oleju. Masę ziemniaczaną i starą cebulę wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak, tzw. surowizne -w ten sposób to ujmę. Przyprawiamy, ja przyprawiam tak by był ostry smak.

Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 1 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi. Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik, cos jak roladę:) Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały \"bociany\" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania. wrzucamy do osolonej , wrzacej wody. Najlepiej podawać ze skwarkami i podpieczone.


Potrawe tą wyniosłam z domu rodzinnego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 19.11.2013 09:51
jeszcze nie jadłem
usmiech 05.10.2013 11:43
ciekawe danie
fotoviderek 08.07.2013 09:28
Bardzo ciekawa potrawa :)
miki47 08.05.2013 12:56
znakomity przepis
plocia 30.04.2013 21:54
A skąd taka nazwa tego przepisu ?
TEtalicha 29.03.2013 20:52
tez robie takie
Dorota37 29.08.2012 14:55
jeszcze nie jadłam
Angelika10 13.07.2012 00:13
Smaczne
Ewelina47 09.06.2012 19:55
jadłam są super
Marta1986 10.04.2012 19:31
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat