Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

turecki chlebek pita

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
woda 1 szkl
mleko 0,5 szkl
drożdże 10 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: turecki chlebek pita

Drożdże, cukier i ciepłe mleko mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie kulę dzielimy na 5 części. Każdą część obtaczamy w mące i formujemy chlebki grube na około 1,5 cm. Pieczemy na patelni z obu stron do zarumienienia się chlebków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak