Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trzepane ciasto z rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka 2,5 szklanki
olej roślinny 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżki
cukier kryształ 1 szklanka
cukier puder 0,5 szklanki
rabarbar 25 dag
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Trzepane ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania formy do pieczenia ciasta. JA użyłam formę okrągłą o średnicy 25 cm. Formę smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i obsypujemy bułką tartą.
Krok 1 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
2
Do miski w której będziemy miksować składniki ciasta wbijamy jajka.
Krok 2 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
3
Do jajek dodajemy cukier, można dodatkowo dodać łyżkę cukru waniliowego.
Krok 3 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
4
Następnie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
Krok 4 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
5
Ubijamy około 10 min, aż uzyskamy sztywną pianę.
Krok 5 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
6
Dodajemy porcjami mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach.
Krok 6 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
7
W między czasie dodajemy też porcjami olej.
Krok 7 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
8
Gotowe ciasto przelewamy do formy.
Krok 8 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
9
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki.
Krok 9 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
10
Mieszamy rabarbar z częścią cukru pudru (resztę zostawiamy do oprószenia ciasta).
Krok 10 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
11
Rozkładamy rabarbar na cieście.
Krok 11 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
12
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy ok 40 min.
Krok 12 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto
13
Gotowe ciasto wykładamy na talerz, studzimy i oprószamy cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Krok 13 - Trzepane ciasto z rabarbarem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 13.05.2014 14:24
ciasto pierwsza klasa
agnieszka214 11.05.2014 21:15
ciasto takie jest pyszne
bazylka 11.05.2014 19:48
Lubię wypieki z rabarbarem.
Renata9 11.05.2014 19:31
uwielbiam ciacha z rabarbarem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak