Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe wieżyczki
Kroki postępowania
Tortownica o średnicy 18 cm,
Obręcze 6 sztuk o średnicy 6 cm
Białka ubijamy na sztywno . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Całość delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
Gotowy biszkopt studzimy.
Z upieczonego wycinamy koła za pomocą obręczy.
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane wykładamy na zastygniętą śmietankę.
Galaretkę rozpuszczamy w około dwóch niepełnych szklankach wody. Rozpuszczoną galaretkę studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na truskawki.
Całość ponownie wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła.
Przed podaniem deser wyjmujemy z obręczy i dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą.