Truskawkowa tarta

Truskawkowa tarta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dkg
  • masło

    20 dkg
  • cukier

    10 dkg
  • żółtko jajek

    1 szt
  • truskawki świeże

    50 dkg
  • śmietana kremówka

    1 szkl
  • cukier puder

    2 łyżki
  • koniak

    kieliszek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Truskawkowa tarta

Masło posiekac z mąką oraz cukrem. Rozetrzec w palcach, dodac żółtko. Zagnieśc kruche ciasto i wstawic do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto rozwałkowac na grubośc około 1cm, wyłożyc nim formę do tarty (boki formy też) i nakuc widelcem. Upiec w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni przez 20 minut. Ostudzic.
Truskawki oczyscic i pokroic w plasterki. Śmietanę ubic na sztywno, dodac cukier puder i kiniak, wymieszac. Wyłożyc na upieczone kruche ciasto. Na wierzchu ułożyc truskawki. Przybrac listkami mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Margo1 19.04.2013 10:58
podoba mi się
Justyna Jussstiii 18.09.2011 09:04
super
Justyna Jussstiii 18.09.2011 09:04
super
Justyna Jussstiii 18.09.2011 09:04
super
marcia71 11.06.2011 12:26
wolęna ostro
jasiek 04.04.2011 11:01
apetyczne ciasto
Krzysztof42 06.11.2010 15:56
dobre ciasto
Allice 14.06.2010 09:05
Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba wypróbowac.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat