Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa pokusa

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 16 g
mąka tortowa 2/3 szk
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa truskawkowa

truskawki 750 g
woda 1/4 szk
galaretka truskawkowa 2

Dodatkowo

śmietana kremówka 500 ml
cukier

Porada

Do tego ciasta użyłam truskawek mrożonych

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa pokusa

Kroki postępowania

1
Biszkopt : Do miski wlać białka po oddzieleniu od żółtek. Ubijać a po chwili dodać obydwa cukry i ubić pianę na sztywno.
Krok 1 - Truskawkowa pokusa  foto
2
Następnie gdy cukier się rozpuści dodać żółtka, połączyć je z białkami a następnie przez sitko przesiać do miski mąki i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Truskawkowa pokusa  foto
3
Na najniższych obrotach lub za pomocą łopatki wymieszać ciasto i
Krok 3 - Truskawkowa pokusa  foto
4
i przełożyć je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Truskawkowa pokusa  foto
5
. Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 30 minut i upieczony biszkopt wyjąc z formy
Krok 5 - Truskawkowa pokusa  foto
6
odkleić papier i biszkopt wystudzić na kratce. Gdy będzie zimny przekroić na dwa blaty.
Krok 6 - Truskawkowa pokusa  foto
7
. Masa truskawkowa : Truskawki wrzucić do szerokiego rondla i rozmrozić. Większe jeszcze lekko zmrożone przekroić na połówki. Włączyć ogień pod rondlem i podgrzewać, wlać wodę i dalej podgrzewać aż truskawki się zagotują. Chwilę gotować, wyłączyć ogień i wsypać galaretki
Krok 7 - Truskawkowa pokusa  foto
8
po czym dokładnie wymieszać.Masę truskawkową zostawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jest gęsta ale nie ścięta do końca przystąpić do przełożenia ciasta.
Krok 8 - Truskawkowa pokusa  foto
9
Przełożenie : Jeden blat biszkoptowy ułożyć na papierze z pieczenia włożonym do formy. Nasączyć biszkopt ulubionym płynem lub ponczem ( u mnie herbatka granulowana truskawkowa ),
Krok 9 - Truskawkowa pokusa  foto
10
na biszkopt wyłożyć masę truskawkową. Rozprowadzić ją po powierzchni biszkopta,
Krok 10 - Truskawkowa pokusa  foto
11
przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć.
Krok 11 - Truskawkowa pokusa  foto
12
Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cienką warstwą rozsmarować na cieście aby śmietana lepiej się trzymała
Krok 12 - Truskawkowa pokusa  foto
13
i pozostałą śmietaną za pomocą dekoratora lu szprycy udekorować całą górę ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się związało.

Krok 13 - Truskawkowa pokusa  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 10.11.2014 07:56
Pyszności:)
Michał2 06.05.2014 17:00
coś pięknego!
Mniam 06.05.2014 13:09
Prawdziwa pokusa :)
Malinka 06.05.2014 12:29
Ciasto wygląda bardzo smacznie i aż się prosi o konsumpcję :)
Bernadeta1 06.05.2014 12:20
Bardzo, bardzo kusi to pyszne ciasto
ZEWA 06.05.2014 12:16
Dziękuję i zapraszam, woda już na gazie :0
Czyki 06.05.2014 12:03
To teraz rób kawkę i się zjawiamy na pyszne ciacho:) Rewelacja
Aleksandra/Olcia 06.05.2014 11:55
ojjj kusisz kusisz ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak