Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa fantazja
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka. Dodać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem i wlać olej.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 24x35.
Piec około 20 minut w temperaturze 180*C.
Wystudzić na kratce.
Przekroić biszkopt na dwa blaty.
Z wierzchu zdjąć skórkę, aby nam się potem krem nie odklejał.

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i kokosem. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Ugotować budyń, pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i ucierać na gładki krem.


Pozostały krem wymieszać z pokrojonymi truskawkami.

Truskawki zmiksować. Jeśli są słodkie nie dodajemy cukru. Jeśli potrzeba słodzimy do smaku.
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Żelatynę też rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody.
Łączymy z truskawkami i schładzamy. Gdy zaczyna tężeć wylewamy na ciasto .
Przykrywamy drugim blatem , wkładamy do lodówki.
Gdy ciasto lekko stężeje wykładamy na wierzch krem z truskawkami.
Na wierzch wykładamy ubitą z cukrem śmietankę z dodatkiem żelatyny lub śmietan-fixu.
Schładzamy kilka godzin.
