Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa drożdżówka z kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jaja 3
cukier brązowy 1/2 szk
olej 3/4 szk
mleko 1 szk
sól 1 szczypta
drożdże 50 g
truskawki 500 g
mąka 2 łyżka
kruszonka
mąka pszenna 200 g
cukier brązowy 100 g
masło 100 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa drożdżówka z kruszonką

Kroki postępowania

1
Składniki powinny mieć jednakową temperaturę. Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru na płynną konsystencję. Dodać rozbełtane jajka, mleko, olej i wymieszać. Następnie dodać mąkę, resztę cukru i sól i ponownie wymieszać. Formę do ciasta o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Krok 1 - Truskawkowa drożdżówka z kruszonką foto
2
Truskawki umyć, usunąć szypułki i obsypać je mąką. Obtoczone w mące rozłożyć na cieście.
Krok 2 - Truskawkowa drożdżówka z kruszonką foto
3
Składniki kruszonki połączyć dłońmi i rozdzielić ją na truskawki. Tak przygotowane ciasto zostawić do podrośnięcia.
Krok 3 - Truskawkowa drożdżówka z kruszonką foto
4
Gdy podrośnie wstawić blachę do piekarnika ( zimnego ), nastawić zegar na 50 minut a temperaturę na 175 stopni. Po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Truskawkowa drożdżówka z kruszonką foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Truskawkowa drożdżówka z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak