Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa chmurka na spodzie z płatków kukurydzianych

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

masło 100 g
cukier puder 2 łyżki
kakao 2 łyżki
płatki kukurydziane 3 szklanki

Pianka

śmietana 30% 200 ml
bita śmietana w proszku 2 op. śnieżki
mleko 300 ml
cukier puder 2-3 łyżki
serek mascarpone 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
woda letnia 1/2 szklanki
truskawki 350 g
cukier kryształ 3-4 łyżki

Wierzch

galaretka truskawkowa 2 szt
truskawki świeże 24 szt

Porada

Jeśli jest upał, galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. deser można przygotować ze świeżych lub mrożonych truskawek.

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa chmurka na spodzie z płatków kukurydzianych

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao .Płatki kukurydziane wsypać do worka i rozwałkować i takich pogniecionych płatków ma być 3 szklanki.Dodać je do masy i wymieszać. Wyłożyć na blachę 35x25 wyścieloną folią,wyrównać,ugnieść i schłodzić w lodówce. Żelatynę rozpuścić w pół szkl gorącej wody,wystudzić. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem,śmietankę ubić osobno z cukrem,dodać serek dalej ubijać,połączyć ze śnieżkami,na koniec dodać truskawki zmiksowane z cukrem, żelatynę i od razu wyłożyć na blachę ze spodem,wyrównać. Na wierzchu ułożyć całe truskawki lekko je wciskając,wstawić do lodówki. Zalać tężejącymi galaretkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 23.07.2016 13:34
świetny deser
ania2610 03.06.2016 21:45
bardzo lubię takie deserki :)
mysza75 03.06.2016 21:38
jakie to dobre mniam, i jakie puszyste
Skotka 03.06.2016 21:26
Z przyjemnością bym się poczęstowała:)
halina17 03.06.2016 21:14
Dobry deser.
Bernadeta1 03.06.2016 20:29
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak