Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truflowy sernik z granatem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka 12 dag
cukier puder 4 dag
margaryna 7 dag
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1 łyżka, dobrej jakości kakao

SER

ser biały 1,1 kg sera mielonego 3x
masło 3/4 kostki
cukier puder 12 dag
cukierki 250 gram, TRUFLI
jajko 7 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka krupczatka 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki, dobrej jakości
mleko 1/4 szklanki

WYKOŃCZENIE

biała czekolada 2,5 sztuki
masło 5 dag
śmietana 30% 1 łyżka
granat 1 owoc
cukierki trufle do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Truflowy sernik z granatem

Kroki postępowania

1
SPÓD:Składniki kakaowego spodu wykładamy na stolnicę. Energicznie zagniatamy z nich ciasto. Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).
Krok 1 - Truflowy sernik z granatem foto
2
SER:Trufle przekładamy do garnka. Dodajemy do nich mleko i kakao. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 2 - Truflowy sernik z granatem foto
3
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy (około 10 minut). Między czasie ubijamy pianę z białek.
Do masy serowej w dalszej kolejności dodajemy rozpuszczone trufle.
Krok 3 - Truflowy sernik z granatem foto
4
Po połączeniu ich z całością do sera dodajemy budyń, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec całość łączymy z pianą z białek.
Truflowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C.
Upieczony pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc. Przed wylaniem na niego polewy, zrumienioną skórkę delikatnie ściągamy. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu sernik ładniej będzie się prezentował w przekroju.
Krok 4 - Truflowy sernik z granatem foto
5
WYKOŃCZENIE:Z granatu wyjmujemy ziarna.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy ją w garnuszku. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. W trakcie podgrzewania czekoladę cały czas mieszamy.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy sernik. Na jeszcze ciepłą wykładamy ziarna granatu. Dzięki temu dobrze się one przykleją do polewy.
Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodzie do zastygnięcia czekolady. Przed podaniem sernik dekorujemy dodatkowo truflami.
Krok 5 - Truflowy sernik z granatem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 09.12.2016 16:11
same pyszności
Wiesława1 07.12.2016 10:26
Wygląda obłędnie
Beatris 07.12.2016 08:12
Wspaniały serniczek, chętnie zjadłabym kawałeczek :)
Patrycja33 06.12.2016 23:35
wyglada zachęcająco :)
Iwusia 06.12.2016 21:17
ale fantastycznie wygląda :)
molanka 06.12.2016 17:33
wygląda super
Bernadeta1 06.12.2016 17:18
pysznie się prezentuje
Wiktoria29 06.12.2016 16:14
kuszący....
Grazyna0211 06.12.2016 16:08
super sernik
gusia1000 06.12.2016 15:26
smaczny sernik.
RenataZ-et 06.12.2016 15:21
jak zwykle - perfekcyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak