Trufle Czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • cukier

    250 g
  • mleko

    200 ml
  • masło

    100 g
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • kakao

    1 łyżka
  • spirytus

    50 ml
  • kakao

    2 łyżki
  • aromat rumowy

    według uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować mleko z cukrem i odstawić do ostygnięcia.Mąkę uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Gdy lekko zbrązowieje, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z żółtkiem. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Gdy składniki się połączą, urywać kawałki masy i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczać w kakao. Ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat