Przepis i sposób przygotowania na: Tropikalna kopuła
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukry i żółtka. Łączymy z mąką, delikatnie mieszając łyżką. Masę przelewamy do dużą blaszkę (35x38 cm), wygładzamy. Pieczemy w 200*C przez 8 minut. Blat studzimy.
Koktajl owoców tropikalnych przelewamy do garna, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, odlewamy 5-6 łyżek na płaski talerz. Resztę dolewamy do owoców. Gdy galaretki przestygną dodajemy serek waniliowy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Pilnujemy aby masa za bardzo nie stężała. Kremowa masa napełniamy kopułę, przykrywamy wyciętym biszkoptem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kopułę odwracamy na talerzyk, delikatnie odklejamy folię.