Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tropikalna kopuła

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 90 g
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
mąka pszenna 90 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Krem

owoce koktajl owoców tropikalnych 425 g
serek homogenizowany waniliowy 165 g
galaretka pomarańczowa 1 szt
wrzątek 0,5 szklanki
śmietana kremówka 375 ml
cukier puder 1 łyżka
barwnik spożywczy do ciast zielony

Przepis i sposób przygotowania na: Tropikalna kopuła

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukry i żółtka. Łączymy z mąką, delikatnie mieszając łyżką. Masę przelewamy do dużą blaszkę (35x38 cm), wygładzamy. Pieczemy w 200*C przez 8 minut. Blat studzimy.
Krok 1 - Tropikalna kopuła foto
2
Następnie wypełniamy miseczkę wyłożoną folią aluminiową (średnicy 15 cm, głębokość 10 cm). Z biszkoptu wycinamy również koło o średnicy 15 cm (do przykrycia kopuły).
Krok 2 - Tropikalna kopuła foto
3
Masa:
Koktajl owoców tropikalnych przelewamy do garna, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, odlewamy 5-6 łyżek na płaski talerz. Resztę dolewamy do owoców. Gdy galaretki przestygną dodajemy serek waniliowy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Pilnujemy aby masa za bardzo nie stężała. Kremowa masa napełniamy kopułę, przykrywamy wyciętym biszkoptem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kopułę odwracamy na talerzyk, delikatnie odklejamy folię.
Krok 3 - Tropikalna kopuła foto
5
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Odkładamy 5 łyżek, zabarwiamy na zielono (delikatnie). Reszta śmietanki obkładamy kopułę. Dół i górę dekorujemy rękawem cukierniczym z końcówką gwiazdki zieloną śmietanką. Z galaretki na talerzu wycinamy foremką kształt kurczaczka. Układamy wokół kopuły (po środku).
Krok 4 - Tropikalna kopuła foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 28.05.2015 09:28
Deser idealny. Prezentuje się przepięknie i na pewno równie rewelacyjnie smakuje.
misia53 27.05.2015 22:16
pięknie wyglada i jest smaczny
ania2610 27.05.2015 19:50
bardzo fajnie wygląda!
Ada-Gaba 27.05.2015 18:49
Super deser
paulette17 27.05.2015 16:55
Super pomysł. : - )
Monika-twin 27.05.2015 16:44
PIEKNIE WYGLADA.
ada.la 27.05.2015 16:37
fajny pomysł
Ola1young 27.05.2015 16:20
znakomity deser :)
Janina 27.05.2015 16:16
Super deser;)
Stenka 27.05.2015 15:57
zachęcająco wygląda
mirosława4 27.05.2015 15:22
rewelacyjny :)
Agnieszka-87-25 27.05.2015 15:19
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak