Przepis i sposób przygotowania na: tropik
W dwóch łyżkach zimnej wody namocz żelatynę a gdy napęcznieje dolać 2-3 łyżek syropu z puszki ananasów, podgrzewaj stale mieszając do momentu aż żelatyna się rozpuści.O dłuż 3 plastry ananasa do dekoracji a resztę drobno pokrój. Cztery daktyle o dłuż do dekoracji resztę posiekaj. Do posiekanych daktyli i pokrojonych ananasów dodaj zmiksowany rum z cukrem, następnie wlej żelatynę i dobrze wymieszaj. Masę owocową odstaw w chłodne miejsce na 40 minut.
Ciasto przekrój na dwie równe warstwy, nasącz syropem z ananasów rozcieńczony z 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i przełożyć stężałą masą owocową.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem.Kiwi obierz pokrój w plasterki. Wierzch i boki posmaruj bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi. Następnie ciasto udekoruj resztą bitej śmietany, plastrami ananasa i kiwi, pokrojonymi w paski daktylami. Ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godzin.