Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkolorowiec z brzoskwiniami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
cukier kryształ 2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
woda 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki
masło 1,5 kostki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 0,5 litry
cukier kryształ 6 łyżek
kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkolorowiec z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Od żółtek oddzielić białka. Następnie białka ubić z cukrem, a do żółtek dodać wodę i rozmieszać razem, ubić z białkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wszystko połączyć z ubitymi białkami na jednolitą masę.
Masę podzielić na 3 części:
- do 1 dodać kisiel cytrynowy
- do 2 dodać kisiel wiśniowy bądź truskawkowy
- do 3 dodać kakao
Na posmarowaną blachę wylać ciasto tak by masa kakaowa była w środku. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200*C około 40 min.
Po ostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) ciasto przekroić na pół.
Krok 1 - Trójkolorowiec z brzoskwiniami foto
2
Budyń ugotować z 500 ml mleka i 6 łyżkami cukru. Ostudzić całkowicie.
W tym czasie dokładnie utrzeć masło, następnie dodawać partiami ugotowany budyń. Ucierać do uzyskania jednolitej masy.
Do masy można dodać również podgrzany syrop z brzoskwiń.
Posmarować masą wewnętrzne strony placka.
Krok 2 - Trójkolorowiec z brzoskwiniami foto
3
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Wstawić do chłodnego miejsca by zaczęły tężeć.
W tym czasie brzoskwinie pokroić w plastry i ułożyć na masie. Kiedy galaretka zacznie tężeć przelać ja na placka z brzoskwiniami i rozprowadzić równomiernie.
Całość przykryć drugą warstwą placka z masą.
Placek wstawić do lodówki by galaretka i masa całkowicie stężały.
Krok 3 - Trójkolorowiec z brzoskwiniami foto
4
Po kilku godzinach placek można spokojnie przyozdobić z wierzchu np. polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Krok 4 - Trójkolorowiec z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 01.03.2014 08:53
smacznie i ładnie wygląda
norweska20 29.12.2013 14:21
pyszny wypiek
Rafcio 28.12.2013 15:00
podziel się! Lubię takie słodkości
Megg 28.12.2013 11:31
Wyglada bardzo apetycznie
w mojej kuchni 28.12.2013 09:23
takie ciasto to lubię..
Paolcia 28.12.2013 09:03
smaczne polecam :)
Aga-25 28.12.2013 08:46
świątecznie mniam
Agnieszka-87-25 28.12.2013 08:40
pyszności :))
iwi 28.12.2013 07:06
CIekawy pomysł na pyszne ciacho
Romanowka 28.12.2013 07:03
Ładnie i smakowicie wygląda!
monisia1977 28.12.2013 05:47
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak