Przepis i sposób przygotowania na: Trójkolorowiec z brzoskwiniami
Kroki postępowania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wszystko połączyć z ubitymi białkami na jednolitą masę.
Masę podzielić na 3 części:
- do 1 dodać kisiel cytrynowy
- do 2 dodać kisiel wiśniowy bądź truskawkowy
- do 3 dodać kakao
Na posmarowaną blachę wylać ciasto tak by masa kakaowa była w środku. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200*C około 40 min.
Po ostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) ciasto przekroić na pół.
W tym czasie dokładnie utrzeć masło, następnie dodawać partiami ugotowany budyń. Ucierać do uzyskania jednolitej masy.
Do masy można dodać również podgrzany syrop z brzoskwiń.
Posmarować masą wewnętrzne strony placka.
W tym czasie brzoskwinie pokroić w plastry i ułożyć na masie. Kiedy galaretka zacznie tężeć przelać ja na placka z brzoskwiniami i rozprowadzić równomiernie.
Całość przykryć drugą warstwą placka z masą.
Placek wstawić do lodówki by galaretka i masa całkowicie stężały.
Smacznego :)