Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trociniak

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
cukier kryształ 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 1/2 litra
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 1 kostka

Masa jabłkowa

galaretka agrestowa 3 opakowania
woda 1 litr
jabłka 5 sztuk

Wierzch

wiórki kokosowe 1 opakowanie
masło 2 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki

Porada

Prze czy mywać w chłodnym miejscu

Przepis i sposób przygotowania na: Trociniak

Ciasto:
żółtka odzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i następnie żółtka. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wykładamy na blaszkę wylożoną papierem do pieczenia. i pieczemy.

Krem:
Z mleka i reszty składników gotujemy budyń, studzimy a następnie ucieramy masło na jasną masę i dodajemy przestudzony budyń.
Masa jabłkowa:

Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodajemy niedawno utarte jabłka aby nie ściemniały delikatnie mieszamy.

Wierzch:
Roztapiamy masło dodajemy wiórk i cukier i prażymy na złoty kolor, studzimy.

Przygotowanie:

biszkopt
połowa masy budyniowej
masa jabłkowa
masa budyniowa
masa kokosowa

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniach32 31.05.2014 18:07
dziękuje :D
Małgorzata9 03.05.2014 15:24
super ciacho do kawy
barbara11561 03.05.2014 10:22
bardzo apetycznie wygląda to ciacho:)
agnieszka214 03.05.2014 10:11
FAJNY KAWAŁECZEK
Stenka 03.05.2014 08:47
takiego jeszcze nie jadłam
Krzysztof15 03.05.2014 08:37
wyglada apetycznie
Wiesława1 03.05.2014 07:32
poproszę kawałek do kawki
Janina 02.05.2014 23:07
Świetne ciacho;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak