Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tratwa na morzu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Morze

galaretka niebieska 1 opakowanie
woda 400 ml
owoce dowolne do wykonania rybek

Piasek

płatki owsiane 1 łyżka
słonecznik łuskany 1/2 łyżki
miód płynny 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki

Tratwy i ludziki

biszkopty okrągłe 2 sztuki
rodzynki 6 sztuk
pestki słonecznika 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tratwa na morzu

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Olej podgrzewamy w rondelku, rozpuszczamy w nim miód i mieszamy z płatkami owsianymi oraz słonecznikiem. Tak przygotowany "piasek" przekładamy do szklanek i studzimy. Kiedy będzie już zimny, wlewamy trochę galaretki (ok. 1/3 wysokości szklanki) i wstawiamy do lodówki, aby stężała. W tym czasie z owoców wykrawamy rybki (większe lub mniejsze - według uznania). Stężoną galaretkę wyciągamy z lodówki, nożem robimy 2-3 cięcia, w których umieszczamy rybki. Zalewamy 1/3 galaretki i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia, potem tak samo umieszczamy rybki, zalewamy pozostałą galaretką i czekamy aż stężeje. Na koniec tworzymy ludziki z wykałaczek, rodzynek i ziaren słonecznika. Na galaretce układamy biszkopty, wkłuwamy parasolkę i sadzamy ludziki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 31.12.2014 13:42
Świetnie to wygląda :)
gacopierz23 01.12.2014 19:54
chętnie skorzystam z tej tratwy po spałaszowaniu morza
BernadettaP 27.11.2014 23:22
Świetny pomysł na prosty deser dla dzieci :)
Jadwiga/Jaga85 27.11.2014 19:00
Ludzik REWELACYJNY!
Marta Ryżek-Kalkowska 27.11.2014 16:47
to sie uśmiałam - świetny ludzik :)
Wiktoria29 27.11.2014 16:32
świetny pomysł
Kluska_87 27.11.2014 14:51
poprawił mi się humor :D
molanka 27.11.2014 14:32
wygląda zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak