Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny żurek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 200 gram
ziemniaki 600 gram
śmietana 18-procentowa 125 mililitr
majeranek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
zakwas na żur 1 butelka
biała kiełbasa 5 surowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny żurek

1. Do garnka wlej 2,5l wody, włóż do niego kiełbasę i boczek,całość gotuj na wolnym ogniu ok.30min. (Ilość wody zależy od kupionego zakwasu, na jego butelce powinna być informacja, na jaką ilość wody wystarcza)

2.Po tym czasie wyjmij mięso, a do wywaru wrzuć przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

3. W tym czasie pokrój ostudzone mięso: kiełbasę w plasterki, boczek w słupki.

4. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlej zakwas, a całość zagotuj. Następnie wrzuć mięso.

5.Gotową zupę,a po zdjęciu z kuchenki zabiel śmietaną.

6.Podawaj z ugotowanym jajkiem.

więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 18.05.2013 15:33
myślę, że ilość dodanego do żurku zakwasu zależy od jego kwaśności i własnego smaku a nie informacji na etykiecie
bogusia19 18.05.2013 13:28
musi być pyszny
dodi 18.05.2013 13:08
taki właśnie zurek jest najlepszy
Marta1986 18.05.2013 12:35
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak