odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • skoki z królika

    4 szt.
  • wino białe półwytrawne

    1/2 l
  • mąka pszenna

    50 g
  • boczek wędzony

    300 g
  • duża cebula

    1 szt.
  • pieczarki portobello

    3 duże
  • pieczarki małe

    12 szt.
  • passata pomidorowa

    500 ml
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • masło klarowane

    100 g
  • ziemniaki

    1 kg
  • mleko 2 %

    200 ml
  • musztarda francuska

    2 łyżki
  • ser dojrzewający

    50 g
  • ser mozarella

    125 g
  • szczypiorek

  • masło

    50 g
  • bułka tarta

    50 g
  • liść laurowy

    5 szt.
  • koperek

    kilka gałązek

Do smaku:

  • sól morska

  • sól ziołowa

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • rozmaryn

  • gałka muszkatołowa cała

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto
Królika zalewamy winem i odstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy i obsypujemy z każdej strony solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Oprószamy mąką i obsmażamy w garnku z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto
W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy razem i przekładamy do garnka z królikiem. Kapelusze pieczarek portobello kroimy w paski. Białe pieczarki kroimy na połówki. Podsmażamy na patelni po boczku i cebuli. Doprawiamy do smaku rozmarynem i dodajemy do królika. Całość mieszamy, wlewamy passatę, dodajemy liście laurowe i dusimy ok. 40 min.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto
W międzyczasie przygotowujemy babeczki z purée. W rondelku podgrzewamy mleko i doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową i solą. Ugotowane wcześniej w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich zagotowane mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej i starty ser dojrzewający i ponownie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto
Formy na muffiny smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy purée do połowy wysokości foremek. Kładziemy po plastrze mozzarelli i dociskamy kciukiem robiąc dziurkę w serze. Do dziurki wsypujemy posiekany szczypiorek. Następnie uzupełniamy purée i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto
Królika wraz z sosem pomidorowym przekładamy na talerze. Podajemy z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym. Danie możemy udekorować szczypiorkiem i koperkiem.
Doradca Smaku
Pieczarki doskonale komponują się z rozmarynem, który nadaje im „leśny” aromat.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat