Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g typ 750
  • jajko

    5 szt
  • drożdże

    25 g świeże
  • woda

    100 ml
  • parmezan starty

    150-300 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    5 łyżek
  • smalec

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
Przygotować mąkę w dużym półmisku,zrobić dołek. Drożdże rozetrzeć z cukrem, połączyć z letnią wodą i dodać do mąki. Lekko wymieszać z mąką, przykryć folią spozywczą i odstawić na 40-60 min.
Krok 2 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
W tym czasie wbić całe jaja do pojemnego naczynia, lekko roztrzepać, dodawać powoli ser i mieszać. Ilość sera można zmniejszyć lub zwiekszyć, w zależności od intensywności smaku jaki chcemy otrzymać, 100 -150 g delikatny, 200g średni, 250 g -300g mocny, sery można tez mieszać np. pół na pół- parmezan i pecorino (wg tradycji) czy grana padano;
Krok 3 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
Jajak z serem doprawić solą i pieprzem do smaku, na końcu dodać oliwę z oliwek i odstawić na 30-40 minut "do przejedzenia się";
Krok 4 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
Po tym czasie dodawać do zaczynu stopniowo ( po 1 łyżce aż do wykończenia składników) serowe jajka..
Krok 5 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
.. i zacząć wyrabiać narazie w naczyniu
Krok 6 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
.. a gdy składniki dobrze sie połączą przenieść się na stonicę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, (ja wyrabiałam ok.20 min)
Krok 7 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
Następnie dodać smalec i wyrabiać jeszcze 5 minut;
Krok 8 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 40-60 min do wyrośnięcia ( temp.pokojowa);
Krok 9 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
Po tym czysie wyłożyć ciasto na stolnice, delikatnie zgniatając odgazować, a następnie zagniatając brzegi do środka uformować gładką kulę ciasta;
Krok 10 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
Dużą okrągą formę (srednica 18-23cm), o wysokich brzegach (min.20 cm)posmarować smalcem i obsypać mąką, włożyć uformowaną wcześniej kulę ciasta zlepieniem do dołu, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięca;
Krok 11 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
Czas wyrastania może być różny, 1,5-2,5 h, najlepiej kierować się wysokością osiągnietą przez ciasto - ok. 18-20 cm;
Krok 12 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, tuż przed włożeniem formy naparować go wrzucając na dno kostki lodu lub za pomocą spryskiwacza z wodą, po 20 minutach zmniejszyc temp. do 190 stopni, piec 45-50 minut,ale najlepiej skontrolować patyczkiem; Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień,kiedy to smaki serów intensyfikują się.
IwonaDD
Najlepiej smakuje z szynką parmeńską, wędzonymi wędlinami i sałatkami;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 11.06.2014 06:10
Super chlebek :))
Alex_M 28.05.2014 20:59
super chlebek :)
gibli 24.05.2014 19:20
takiego nie jadłam:)
Mniam 07.05.2014 22:21
Musiał smakować wyśmienicie.
Kejti 28.04.2014 15:25
Jadłam kiedyś podobny,smaczny jest :-)
caralajna 28.04.2014 08:01
bardzo apetyczny
fotoviderek 28.04.2014 07:17
Ależ apetyczny chlebek :)
migotka28 27.04.2014 21:47
bardzo ładnie wygląda
Lis 27.04.2014 21:32
Smakowity chlebek:)
Beatris 27.04.2014 20:44
Bardzo apetyczny chlebek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat